Resepi Kekal Langsing
Bahannya:
5cm halia bara
10 biji lada hitam
30 ekor ikan bilis
Sedikit perahan limau nipis
Caranya:
Tumbuk kesemua bahan tersebut dan akhir sekali dicampur dengan perahan limau nipis. Sedap dihidang bersama nasi panas.
Sambal Tok-tok
Bahannya:
Ikan bilis
Cili padi
Bawang
Caranya :
Bahan tersebut ditumbuk kasar dicampur bersama perahan limau
Sambal Tok-tok Lada Hitam
Bahannya:
Bawang merah
Bawang putih
Ikan bilis
Lada hitam
Caranya:
Goreng layur bahan tersebut dan tumbuk campur sikit garam dan hidang bersama nasi panas.
Ikan Bilis Goreng Aroma
Bahannya:
100g ikan bilis putih
3 batang serai (Dititik @ dihiris ikut suka)
1 biji bawang besar dimayang
2cm halia dimayang
6 helai daun limau purut dihiris @ dikoyak kasar
6 biji cili padi diketuk
Minyak
Caranya:
Goreng ikan bilis hingga ranggup, kemudoian masukkan bahan hirisan.
Ikan Bilis Dengan Cili Mesin
Bahannya:
Sebiji bawang besar dimayang
Ikan bilis
Jeruk lobak
Sebiji telur
Cili mesin 1 sudu
Caranya:
Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan. Kemudian tumiskan cili mesin hingga masak, masukkan jeruk lobak & ikan bilis. Akhir sekali masukkan telur & kacau hingga sebati.
Pegaga Masak Lada Hitam.(Resepi K.Niza)
Bahannya:
Sedikit santan pekat
Lada hitam (lebihkan)
Ikan bilis putih
Kunyit hidup
Halia
Garam
Caranya:
Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk. Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat. Kira OK masukkan pegaga dan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
Ayam/Daging Bakar Cicah Air Asam Lada Hitam
Bahannya:
4cm halia muda
3cm kunyit hidup
Garam secukupnya (Kesemua bahan ini dikisar dan diperap)
Caranya:
Bakar ayam/daging dengan bahan perap. Hiriskan dan boleh dihidang dengan pencicah iaitu 2 sudu lada hitam, hirisan bawang besar dan perahan asam jawa.
No comments:
Post a Comment