Glitter Words

Sunday, June 8, 2008

Tip menyimpan bahan makanan dalam peti sejuk

(sumber : Mingguan Wanita)

Pisahkan tempat dalam peti sejuk untuk daging (termasuk ikan,sayur), makanan yang di masak, buah-buahan dan sayuran.

*Letakkan daging yang akan dimask di dalam chiller (laci di bawah tempat beku),sebaliknya jika belum mahu digunakan, sebaiknya dibekukan dalam freezer dalam bekas khas.

*Simpan makanan yang dimasak dalam bekas kedap udara dan kedap cairan agar rasa makanan tetap terjaga dan tidak bercampur baunya dengan makanan lain. Pastikan ketika dimasukkan ke dalam peti sejuk, makanan sudah sejuk kerana makanan yang masih panas boleh mengurangi daya kerja peti sejuk.

*Untuk sayuran dan buah-buahan, cuci bersih, toskan dan simpan dalam bekas khas agar tetap segar dan tidak cepat layu atau busuk.

AGAR PETI SEJUK BERAROMA SEGAR, RAPI DAN BERKESAN.

*Pisahkan bahan makanan yang akan disimpan dan letakkan dalam bekas khas untuk menyimpan makanan.

*Untuk freezer, gunakan bekas khas yang tahan pada suhu di bawah °C agar bekas tidak mudah pecah atau retak.

*Bersihkan peti sejuk seminggu sekali. Campurkan soda kuih dengan air, sapukan dengan kain lap yang lembut ke bahagian dalam peti sejuk dan keringkan dengan kain lap kering.

*Gunakan bekas dengan ukuran modular atau ukurannya menempatkan bekas lain untuk menjimatkan ruang dan menjadikan penyimpan lebih berkesan.

*Pilih bentuk dan ukuran bekas yang sesuai dengan keperluan dan ukuran peti sejuk anda.

No comments: